Het aftellen tot de Europese verkiezingen (6-9 juni 2024) is begonnen. Als Dutch Startup Association (dSa) doen we dat met een serie interviews met politici die op de nominatie staan om in het Europarlement gekozen of herkozen te worden. In onze podcast 'The Startup Sh!t Show' praat dSa-voorzitter Lucien Burm met politici over de brede waaier aan onderwerpen die de komende jaren invloed zullen hebben op technologie, innovatie, regelgeving, groei en vooruitgang voor het Nederlandse startup-ecosysteem. Burm geeft in de vierde aflevering ruim baan aan Kim van Sparrentak, op de lijst voor GroenLinks-PvdA.
Kim van Sparrentak (GroenLinks-PvdA): "Alle kennis die met overheidsgeld is verkregen moet vrij publiekelijk toegankelijk zijn."
In de aanloop naar de Europese verkiezingen spreekt de Dutch Startup Association (dSa) politici die op de nominatie staan om Europa (weer) in te gaan aan op hun visie op startups. Wat moet er beter? Wat moet er anders?
In gesprek met dSa-voorzitter Lucien Burm vertelt Kim van Sparrentak (op de lijst voor GroenLinks-PvdA) dat ze haar focus binnen de EU legt op sociale rechtvaardigheid en digitalisering. Ze benadrukt onder meer de noodzaak voor eerlijke werknemersrechten en pleit voor het blokkeren van schadelijke surveillancepraktijken.
Van Sparrentak legt uit dat haar inzet voor deze zaken niet alleen ontstaat uit sociale betrokkenheid, maar ook vanuit een sterk geloof dat een eerlijke aanpak technologie duurzamer en menselijker kan maken. Ze beschrijft haar werk aan de Digital Markets Act, waarin ze poogt monopolies zoals die van Apple aan te pakken om een eerlijker speelveld voor kleinere Europese bedrijven te creëren.
Van Sparrentak bekritiseert de huidige structuren die grote bedrijven bevoordelen en pleit voor meer Europese investeringen in start-ups die bijdragen aan het maatschappelijk nut, zoals in de medische technologie en duurzaamheid. Ze benadrukt dat investeringen strategische keuzes vereisen en dat de EU moed moet tonen om die keuzes te maken.
Enkele kenmerkende quotes:
Over haar werk aan de Digital Markets Act: "We moeten kritischer kijken naar de poortwachters in de markt; bedrijven als Apple zijn te groot geworden."
Over eerlijke digitalisering: "Digitalisering moet eerlijk zijn, zowel voor werknemers als voor consumenten."
Over Europese investeringen: "Er is moed nodig om strategische keuzes te maken in welke delen van de digitale industrie we willen investeren."
Over duurzaamheidsinitiatieven: "Het is fascinerend hoe datacenters steeds duurzamer worden door kennis van milieuwetenschap en digitalisering te combineren."
Over toegankelijkheid van kennis: "Alle kennis die met overheidsgeld is verkregen moet vrij publiekelijk toegankelijk zijn."
Share this post